Masło orzechowe - dlaczego warto?

Sklasyfikowane w : Zdrowe jedzenie - Tagi : orzechy, masło orzechowe

Artykuły

Ostatnie artykuły

Tagi

Ostatnie komentarze

Archiwa

RSS

masło orzechowe bez dodatków

Smaczne i zdrowe produkty żywnościowe to coś, czego każdy z nas potrzebuje, zwłaszcza będąc na diecie. Jednym z nich jest masło orzechowe, które stanowi ciekawy dodatek do wielu potraw. Tego typu produkt jest jednak pełnowartościowy, jeśli przed wszystkim składa się z dużej ilości orzechów oraz nie zawiera utwardzonych tłuszczów, dodatkowego cukru czy soli. 

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Przede wszystkim jest ono dobrym źródłem białka oraz błonnika, czyli składnków niezbędnych w zdrowym odżywianiu. Znajdziemy w nim wiele kwasów egzogennych, dzięki którym białko dostarczane przez produkt jest jak najbardziej pełnowartościowe. Z tego właśnie powodu, masło orzechowe jest wskazane przede wszystkim w diecie osób, które nie spożywaja mięsa oraz tych, u których zapotrzebowanie organizmu na proteiny jest zwiększone. Z kolei błonnik korzystnie wpływa na pracę układu trawiennego oraz obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Masło orzechowe jest również doskonałym źródłem witaminy E. To właśnie ona zapobiega rozwojowi wolnych rodników, spowalnia proces starzenia oraz pozytywnie wpływa na wzrok. Co więej, jest ona niezbędna u kobiet w ciąży, gdyż wspomaga prawidłowy rozwój płodu. Wszystko to zprawia, że masło z orzechów jest cennym dodatkiem do potraw nawet u osób będących na diecie.



Napisz komentarz

Jaka jest pierwsza litera w słowie ntpjpb ?