Wegański odpowiednik żelatyny - agar

Sklasyfikowane w : Zdrowe jedzenie - Tagi : agar, agar agar, wegan

Artykuły

Ostatnie artykuły

Tagi

Ostatnie komentarze

Archiwa

RSS

agar ile kosztuje

Agar to roślinny odpowiednik żelatyny. Posiada właściwości wiążące, ale nie zawiera kolagenu. Sprawdzi się w deserach, galaretkach czy kremach. Ponadto ma bardzo wiele ciekawych zalet, szczególnie jeśli chodzi o wpływ na zdrowie. Dlaczego warto zacząć stosować agar?

Zastosowanie i cechy

Agar uzyskuje się z glonów, które żyją w środowisku niezanieczyszczonym rtęcią, dlatego nie ma obaw o jakiekolwiek szkodliwe substancje w składzie agaru. Pochodzenie roślinne tego produktu jest bardzo dobrym wyjściem dla wegetarian oraz wegan, ponieważ można nim zastąpić tradycyjną żelatynę. Dodatkowo, z uwagi na to, iż jest to glon, ma dużą zawartość chlorofilu oraz minerałów i witamin.

Samo przygotowanie żelującego płynu jest bardzo proste. Odpowiednią ilość agaru należy zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą i dokładnie wymieszać i pozostawić do stężenia albo od razu dodać do potrawy - zależy to od sposobu przygotowania dania. Warto pamiętać, że agar wiąże znacznie mocniej niż żelatyna.

Zastosowanie agaru można rozszerzyć również o pielęgnację włosów. Nada się on świetnie do tak zwanej maski laminującej. Wystarczy łyżkę agaru rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody i wymieszać z ulubioną odżywką, a następnie nałożyć na włosy i spłukać po ok. 20 minutach.



Napisz komentarz

Jaka jest ostatnia litera w słowie txvzz ?